MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nawet u zdrowych osób bez nadciśnienia regularne...
fot. RUNSTUDIO/gettyimages.com

Często bierzesz paracetamol? Może być toksyczny i uszkodzić wątrobę i serce. Oto 5 skutków zażywania leku przeciwbólowego

Zawał serca i udar mózgu z powodu zażywania paracetamolu

Nawet u zdrowych osób bez nadciśnienia regularne przyjmowanie paracetamolu zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Okazuje się jednak, że nie jest za to odpowiedzialny sam składnik aktywny, ale substancja pomocnicza, jaką jest sód stosowany w tabletkach musujących. Sód to jeden z głównych składników soli dodawany do tabletek w celu ułatwienia rozpuszczania się ich w wodzie. Tabletki musujące zawierają spore jego ilości. Po przeliczeniu okazuje się, że jeśli pacjent przyjąłby maksymalną dzienną dawkę musującego paracetamolu, przekroczyłby maksymalną dzienną dawkę sodu, czyli 2 g – według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Naukowcy z chińskiego Central South University odkryli, że regularne przyjmowanie paracetamolu z dodatkiem sodu może zwiększać ryzyko zawału serca, udaru mózgu lub niewydolności serca.

Zobacz również

„Lewandowski jest świetny, ale już za stary”. Legenda Barcelony bezlitosna dla Polaka

„Lewandowski jest świetny, ale już za stary”. Legenda Barcelony bezlitosna dla Polaka

Wypadek! Mężczyzna wpadł pod tramwaj na ul. Legnickiej

PILNE
Wypadek! Mężczyzna wpadł pod tramwaj na ul. Legnickiej

Polecamy

Za jedyne 4 złote pozbędziesz się pryszczy i przebarwień. Wypróbuj kosmetyk z apteki

HIT DNIA
Za jedyne 4 złote pozbędziesz się pryszczy i przebarwień. Wypróbuj kosmetyk z apteki

Uczniowie po egzaminie ósmoklasisty z angielskiego: „Był tak łatwy, że aż śmieszne”

Uczniowie po egzaminie ósmoklasisty z angielskiego: „Był tak łatwy, że aż śmieszne”

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę