MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nawet tworzywa sztuczne uznane za najbezpieczniejsze dla...
fot. monkeybusinessimages/Getty Images

Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie

Używanie opakowań z tworzyw, zwłaszcza do podgrzewania. Jaki plastik jest szkodliwy?

Nawet tworzywa sztuczne uznane za najbezpieczniejsze dla zdrowia zawierają związki, które łatwo przechodzą do żywności. W organizmie zachowują się zwykle podobnie do ludzkich estrogenów, zaburzając gospodarkę hormonalną, sprzyjając rozwojowi nowotworów hormonozależnych i zwiększając tendencję do tycia.

Tworzywa szczególnie niebezpieczne dla zdrowia to te oznaczone cyframi 3, 6 i 7. Niewskazane metody obróbki kulinarnej z ich użyciem to odgrzewanie jedzenia w mikrofali w plastikowych pudełkach, pieczenie i smażenie w folii czy rękawie foliowym, pakowanie żywności (zwłaszcza gorącej, tłustej i kwaśnej) w plastikowe torebki, tacki z tworzywa, a zwłaszcza w opakowania ze styropianu.

Zobacz również

Szczecinecki „katolik” otwiera klasę wojskową

Szczecinecki „katolik” otwiera klasę wojskową

Napadł inwalidę na wózku w jego domu. Pobił go i chciał zabrać mu telewizor

Napadł inwalidę na wózku w jego domu. Pobił go i chciał zabrać mu telewizor

Polecamy

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

To lek na depresję i otyłość. Obejrzyj ten darmowy film, a zechcesz wstać z kanapy

To lek na depresję i otyłość. Obejrzyj ten darmowy film, a zechcesz wstać z kanapy

„Miałem dużo szczęścia do nauczycieli”. Rozmowa z astronautą Sławoszem Uznańskim

ROZMOWA
„Miałem dużo szczęścia do nauczycieli”. Rozmowa z astronautą Sławoszem Uznańskim