MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kutia i makowiec to dania ciężkostrawne, które często...
fot. ulyanakhorunzha/123RF

Wigilijne potrawy dla dziecka – co podać małym biesiadnikom, a czego unikać? Zobacz jak ułożyć świąteczne menu dla najmłodszych

Kutia i makowiec

Kutia i makowiec to dania ciężkostrawne, które często zawierają dodatek popularnych alergenów, czyli orzechów i miodu. Nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej 2 r.ż., a po ukończeniu przez malucha dwóch lat, można spróbować podać mu małą porcję. Jeśli dziecko nie miało wcześniej kontaktu z poszczególnymi składnikami potrawy, lepiej nie podawać ich pierwszy raz podczas świąt.

Alternatywą dla makowych specjałów mogą być: pieczone jabłko, kisiel z owoców lub delikatny, domowy biszkopt bez cukru (po 7 m.ż. u dzieci, które mają wprowadzony gluten).

Zobacz również

Powódź błyskawiczna w Łososinie wyrządziła milionowe straty. Będzie rządowa pomoc?

Powódź błyskawiczna w Łososinie wyrządziła milionowe straty. Będzie rządowa pomoc?

Wisła blisko sfinalizowania pierwszego letniego transferu?

Wisła blisko sfinalizowania pierwszego letniego transferu?

Polecamy

Czy mamy szansę na sukces podczas Euro 2024? (SONDA)

Czy mamy szansę na sukces podczas Euro 2024? (SONDA)

Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

GORĄCY TEMAT
Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

Szybkie ciasto cytrynowe z borówkami. Wilgotne i rozpływające się w ustach

HIT DNIA
Szybkie ciasto cytrynowe z borówkami. Wilgotne i rozpływające się w ustach