Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Pszowie?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonywa jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces dojrzewania trwa od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia używa się odrobiny drożdży, wody, mąki. Formowanie placków odbywa się w taki sposób, żeby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, by grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, jakie możemy na niej zobaczyć to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. W celu dopełnienia smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.
Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Pszowie. Warto dodać, że wpisano ten rodzaj pizzy w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Puszysty, wyrośnięty placek to pizza sycylijska. Na początku jej istnienia był to posiłek uwielbiany przez robotników. Najczęściej nie znajdziemy na niej sosu pomidorowego, choć niekiedy jest on dodawany. Jako dodatków używa się: karczochy, cebula, filety z sardeli, pesto, ser, oregano, które są zapiekane w cieście. Sprawdź w katalogu firm, w których pizzeriach w Pszowie jest serwowana.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Pszowie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Pszowie
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Pizza i jej historia
Pizza i jej początki pochodzą z Neapolu i sięgają XVIII wieku. Wtedy otwarto pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Jego następca przeniósł przysmak na dwór.
Legenda głosi, iż pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni jednej z pizzerii przyrządził jej nowość, pizzę z mozzarellą. Królowa była nią zachwycona i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.
Popularność tego posiłku ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została otwarta w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza weszła dopiero po II wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przybył do nas pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.
W dzisiejszych czasach to popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Pszowie. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?