Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Pszowie
Pizza rzymska
To rodzaj pizzy posiadający chrupiące ciasto i większą ilość dodatków. Najczęściej są to: szynka parmeńska, pomidory, pieczarki, oliwki, świeże zioła i mozzarella. Podczas wyrabiania ciasta dodawana jest woda w mniejszej ilości i odrobina tłuszczu. Pizza rzymska wypiekana jest w niższej temperaturze, w 350 stopniach, przez około 3 minuty. Z pewnością jest podawana w pizzeriach w Pszowie.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
To rodzaj pizzy do którego nie używa się sosu pomidorowego. Jest ona posmarowana białym sosem na bazie krowiego mleka. Jako dodatki można wymienić: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Oczywiście nie może zabraknąć sera, np. pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupiące, a podczas wyrastania potrzebuje więcej czasu.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Pszowie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Pszowie
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Pomysły na fit pizzę
Mimo, iż pizza jest bardzo popularnym i smacznym daniem, nie każdy może ją jeść ze względu na wysoką kaloryczność. Możesz samodzielnie wykonać zdrowszą wersję pizzy w domu używając następujących zamienników:
- zamiast mąki możesz użyć np. płatków owsianych, kalafiora, cukinii lub bakłażana
- wybieraj chude rodzaje mięsa
- zadbaj o to, by na twojej pizzy pojawił się ser z jak najmniejszą ilością tłuszczu
Fit pizza z dodatkiem płatków owsianych
Składniki na ciasto:
- jajka
- 12 łyżek otrąb owsianych
- 4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
- 10 plasterków chudej szynki
- szklanka przecieru pomidorowego
- szczypta soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka przyprawy do pizzy
- duża cebula
- ząbki czosnku
- 6 pieczarek
- pomidor
Sposób przygotowania:
- jajka dokładnie wymieszaj z serkiem, solą i proszkiem
- dodaj otręby i wymieszaj
- odstaw na 15 minut, aby ciasto zgęstniało
- wylej do wyłożonej papierem formy (bez tłuszczu) i piecz 15 minut w temp. 200° C
- cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę
- podduś w łyżce wody, następnie dodaj przecier, sól, paprykę i zioła i duś kilka minut
- posmaruj ciasto przecierem, ułóż na wierzchu plasterki szynki, pomidor i pokrojone pieczarki
- zapiekaj pizzę jeszcze 10 minut
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?